Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Hele huset
Arrangør ISFiT
ISFiT (ISFiT)
Dato 14. februar 2017
Tid 19.00 - 21.00
Billett Gratis inngang
Aldersgrense 18 år

ISFiT presenterer: Discrimiligion - kristendommen og islam

På dette møtet vil det i hovedsak handle om diskriminering i ulike religioner. Og om religioner er diskriminerende.

Debattmøtet foregår på Litteraturhuset.

Her vil vi ha innledere som forteller sine historier fra ulike deler av verden og religioner, og deretter diskutere temaet. Møtet vil arrangeres i Moskeen i Trondheim. Blant innlederen har vi Marina Nemat, en kristen flyktning fra det iranske regimet, bosatt i Canada, Rev. Olav Fykse Tveit, generalsekretær for Kirkenes Verdensråd, og Dr. Ismail Cuneyt Guzey, førsteamanuensis ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU og leder for Det Muslimske Samfunnet i Trondheim, til å bidra i diskusjonen om religion er diskriminerende. Møteleder vil være Ulrika Mårtensson, professor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU.

Debattmøtet vil foregå på engelsk.

Mer om innlederne

Marina Nemat er en internasjonal bestselgende forfatter som opprinnelig kommer fra Iran, men er kanadisk statsborger idag. Da hun var 16 år ble hun arrestert av det iranske regimet som kristen demonstrant, og satt to år i Evin-fengselet, et fengsel for politiske fanger. Under fengslingen ble hun torturert og var nære dødsstraff. Senere unnslapp hun og flyttet til Canada i 1991 som siden den gang har vært hennes hjemland. I 2007 utga hun memoarer om livet hennes kalt "Prisoner of Tehran", som ble en internasjonal bestselger. Siden den gang har hun holdt foredrag og samtaler om hennes livserfaringer på universiteter, videregående, foreninger, organisasjoner og forumer. Nemat utga en andre bok kalt "After Tehran: A Life Reclaimed" i 2010. Nemat mottok "the Human Dignity Award" from Det Europeiske Parlamentet i 2007 og Griinzaneprisen i Italia, og "the Morris Abram Human Rights Award" fra UN Watch i 2014. Hun er også leder for Writers in Exile Committee på PEN Canada og medlem av The International Council for Oslo Freedom Forum.

Pastor Olav Fykse Tveit er en norsk luthersk teolog. Tveit har cand.theol. fra Menighetsfakultetet (MF) fra 1986 og dr.theol. fra MF fra 2002. Han har tjent som feltprest fra 1987-88 og sokneprest i Møre bispedømme fra 1988-91. Fra 2002 til 2009 var Tveit generalsekretær for Mellomkirkelig råd for Den Norske Kirke. Han har også vært leder for dialoggruppen mellom Islamsk Råd Norge og Mellomkirkelig Råd, styremedlem i Kirkes Nødhjelp fra 2000-2005 og sekretær for Den Norske Kirkes lærenemnd fra 1999-2000. Pastor Tveit ble valgt til generalsekretær for Kirkenes Verdensråd i 2009 og gjenvalgt for en ny periode i 2014. Posisjonen som generalsekretær innebærer blant annet en medlemsmasse på rundt en halv milliard mennesker verden over, og samtaler og dialog med pave Benedict XVI i Vatikanet.

Dr. Cuneyt Guzey er førsteamanuensis II ved Institutt for psykisk helse ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og seniorkonsulent ved St. Olavs Hospital ved Trondheim Universitetssykehus. Dr. Cuneyt Guzey har cand.med. fra Gazi Üniversitesi i Tyrkia og doktorgrad i filosofi med fokus på molekylær medisin. Hans hovedinteresse områder innen forskning er farmakogenetikk. Han er også leder for Det Muslimske Samfunnet i Trondheim.

Ulrika Mårtensson vil virke som møteleder for debattmøtet. Mårtensson er professor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Hun har mastergrad i arabisk og religionshistorie fra Stockholms Universitet fra 1998 og doktorgrad i religionsvitenskap fra Uppsala Universitet fra 2001. Mårtensson har forsket mye på ulike temaer innenfor Islam og underviser for tiden i flere emner ved NTNU. Hennes kunnskap, erfaring og forskning innen religionsvitenskap, historie og filosofi gjør henne godt forberedt og utstyrt til å lede dialogen mellom innlederne og putte viktige og utfordrende spørsmål på agendaen.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler