Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Storsalen
Arrangør Klubbstyret
Klubbstyret (KLST)
Dato 12. september 2014
Tid 22.00 - 00.00
Billett
Aldersgrense 20 år

Klovner i Kamp [UTSOLGT]

Den 12. september kommer Klovner i Kamp til Storsalen og Samfundet i anledning deres 20-års jubileum. Det blir helt fantastisk!

Klovner i Kamp er en Hiphop-gruppe fra Tåsen i Oslo, som var aktive fra 1994 til 2006. Gruppen besto av rapperne Alis, egentlig Aslak Rakli Hartberg, Dansken, egentlig Esben Selvig, og Dr. S, egentlig Sveinung Eide, samt dj'en DJ Goldfinger, egentlig Thomas Gullestad. De hadde sin storhetstid i årene 2000-2001 da de solgte i underkant av 40 000 eksemplarer av de to albumene Schwin og Bjølsen Hospital.

Klovner i Kamp ble dannet i 1994 av Dr. S og Alis. Inspirasjonskilder var den norskspråklige rockbølgen fra 80-tallet, Gatas Parlament, britcore og den politiske venstresiden. Mye av den opprinnelige politiske plattformen til Klovner i Kamp forsvant etter hvert og gruppen har i etterkant kanskje blitt mest kjent for humoristiske og feststemte låter. I 1995 ble Esben Selvig gruppens tredje medlem og utover 90-tallet bygde Alis, Dr S. og Dansken seg et navn gjennom å opptre jevnlig og ved å spre demolåter, som Andeby City og Tre musketerer, gjennom kassetter og internett. Alis hadde allerede på dette tidspunktet erfaring som bassist i flere albumutgivende band, blant annet Pimp Image, men ingen plateselskap var imidlertid interessert i å signere Klovner i Kamp. Gruppen dannet derfor, sammen med bandet Oslo Fluid, plateselskapet City Connections og utga i 1999 singelen Bare meg. Samtidig trakk Dr. S seg fra KiK for å kunne satse for fullt på studier i medisin og gruppen rekrutterte istedenfor DJ Goldfinger som nytt medlem.

I 2000 ga de ut sitt første album Schwin. Platen markerer på mange måter starten på den norskspråklige rapbølgen som kom i perioden rundt årtusenskiftet. Mediefokuset og forventningene var på artister og grupper som Apollo, Pen Jakke og Tungtvann, men det ble imidlertid usignerte Klovner i Kamp som overrasket med å gi ut det første albumet. Schwin kombinerte lystige "party-låter" med mer mørke spor, blant annet "Alt som ikke dreper" om Alis fetter og jazzmusiker Håkon Hartberg som begikk selvmord i 1996. Platen fikk gode anmeldelser og solgte over 8000 eksemplarer, men det var året etter at det virkelig skulle ta av for gruppen fra Tåsen.

I 2001 kom nemlig Bjølsen Hospital, oppfølgeren til Schwin ut. Albumet solgte over 31 000 og ble med det tidenes bestselgende norske hiphopalbum. Klovner i Kamp fikk også Spellemannprisen for beste rapalbum i 2002 etter rykter om at Spellemannkomiteen hadde tilleggsnominert Bjølsen Hospital, på grunn av platens høye salgstall, over hodet på fagjuryen. Etter at Klovner i Kamp hadde vunnet Spellemannprisen ble dessuten selve statuen som gruppen hadde vunnet frastjålet på et nachspiel etter prisutdelingen. Den dukket senere opp i Harald Eia og Bård Tufte Johansen sitt humor-program Åpen Post, der gruppen Tungtvann var husband. Tungtvann ga så følgende pressemelding: Tungtvann mener den Tommy Tee-produserte Oslo-rapperen Opaque fortjente hiphop-prisen fremfor Klovner i Kamp. [Poppa Lars] mener Spellemann har tapt ansikt ved å ikke gi prisen til Opaque. Mediesirkuset endte med at prisen ble overlevert til plateselskapet EMI etter et par uker.

I 2003 returnerte Dr. S for å være med på gruppens tredje album, Kunsten å fortelle, og Klovner i Kamp var dermed for første gang en kvartett. Klovnene klarte ikke å matche suksessen fra det foregående albumet, men fikk en hit med singelen Fritt vilt. I 2005 ga de ut sitt siste album Ørnen tek ikkje unga på Tuba Records, der singelen Syng var gjestet av Odd Nordstoga. De utga også samme året hitsingelen Et Juleevangelium. En påfølgende avslutningsturné ble fullført med en avskjedskonsert på et fullsatt Rockefeller den 1.september 2006. I 2009 gjorde Klovnene comeback for en konsert på Roskildefestivalen. Gruppen var hele tiden bestemt på at dette skulle være et engangstilfelle og i følgen Dansken var alle i gruppen klare på at Klovner i Kamp fortsatt var et veldig avsluttet kapitell.

Medlemmene i Klovner i Kamp har etter oppløsningen av gruppen markert seg på en rekke områder. Esben Selvig, Aslak Hartberg og Sveinung Eide dannet rockebandet Yoga Fire sammen med blant annet rapperen Apollo. Her var Dansken vokalist, mens Alis og Dr. S spilte henholdsvis bass og gitar. I 2009 ga de ut albumet Fuck you eller penga tilbake på plateselskapet MTG.

Thomas Gullestad og Esben Selvig ledet i 2011 programmet Dansken & Fingern som ble sendt på Viasat 4. Dansken har dessuten utgitt boken IKON Tupac, om rapperen Tupac Shakur, på Gyldendal i 2008, og han har oversatt den danske animasjonsfilmen Terkel i knipe til norsk. Aslak Alis Hartberg har vært bassist i en rekke band, blant annet Oslo Fluid og jazz/rock-gruppen Shining, komponert musikken til filmene Tatt av kvinnen og Keepern til Liverpool, og vært musikalsk ansvarlig for teaterstykket Chet spiller ikke her av Lars Saabye Christensen.

Vi gleder oss masse til å feire KiK 20års dag sammen med de i Storsalen i september, og det burde du også gjøre. Dette er noe du ikke vil gå glipp av.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler