Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Biblioteket
Arrangør Kulturutvalget
Kulturutvalget (KU)
Dato 11. oktober 2016
Tid 19.00 - 21.00
Billett 0,- filmklubbmedlem / 60,- ikke filmklubbmedlem
Aldersgrense 18 år

Bijou: The Tale of Iya (2013)

Samspillet mellom menneske og natur skildres i denne vakre kjærlighetserklæringen til Japans fjellskoger.

Landsbyen Iya ligger beskjedent og uforstyrret til, med skog som strekker seg i alle retninger, fjernt fra Japans hektiske storbyer. Befolkningen er ikke stor, men de klarer seg; til tross for tidvis vanskelige levekår. Blant de er en gammel mann og hans barnebarn Haruna, som lever høyt oppe i fjellet, uten verken strøm eller gass - en tilværelse som virker uutholdelig for de fleste. Kudo, en ung mann som kommer til Iya for å oppleve noe annet enn storbylivet, blir imidlertid betatt av det tilsynelatende enkle livet Haruna og bestefaren lever.

Ifølge en stor undersøkelse gjennomført i 2010, bor i overkant av 90% av Japans befolkning i en by. Landsbyer som Iya tilhører med andre ord sjeldenhetene, og etter hvert som prosentandelen øker, øker også presset på de som bor utenfor det som anses som normalt. Landsbyens unge flytter til byene for å studere, finne seg arbeid, og etter hvert etablere et normalt liv. Samtidig finnes det folk som Kudo, som vender seg mot naturen i et forsøk på å finne lykken; kanskje uten å forstå hva det egentlig innebærer. The Tale of Iya er en vakker skildring av nettopp samspillet mellom menneske og natur, sett fra flere synspunkter.

Med sine fengslende naturbilder, filmet på 35mm, framstår The Tale of Iya som en ektefølt kjærlighetserklæring til Japans storslåtte naturlandskap. Regissør og manusforfatter Tetsuichiro Tsuta har selv vokst opp i en liten fjellandsby, og det er tydelig at filmens tematikk er noe som står han nær. I forkant av filmingen kjørte han rundt i noen av Japans fjellområder på utkikk etter noen som bor slik Haruna og bestefaren gjør i filmen, men ble bare møtt av forlatte landsbyer og nedgrodde hytter. The Tale of Iya er dermed også en skildring av en tid og en levemåte fra fortiden, som kanskje aldri kommer tilbake.

Gratis for medlemmer av Studentersamfundet Filmklubb. Medlemskap koster 100kr.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler