Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Storsalen
Arrangør Styret
Styret
Dato 2. september 2017
Tid 19.10 - 21.10
Billett Billett inkludert i inngang
Aldersgrense 18 år

Samfundsmøte: Jihad

Velkommen til semesterets første Samfundsmøte!

Jihadisme er en voldelig retning innen islamisme, med en rekke ulike tolkninger. En av de mer kjente er væpnet kamp i form av hellig krig: «Jihad».

Jihadistiske grupper har vært i frammarsj i en rekke land, og verdenssamfunnet har de siste årene vitnet en rekke nådeløse handlinger utført av tilhengere av ekstrem islam. Nyhetsbildet har vært preget av både terrorangrep og halshugging, og en rekke europeiske land har slått alarm om unge radikaliserte fremmedkrigere. Flere mener at faren for jihadistisk terror rettet mot Norge aldri har vært større. Men hva er egentlig jihadismen tuftet på? Og hvor glidende er overgangen fra fredelig islam, til islamisme og til slutt: Jihad?

På dette Samfundsmøtet vil vi undersøke hvordan jihadister tenker, handler og motiveres. Hvordan har denne ekstreme retningen innen islam vokst fram, og hvilke utfordringer står vi ovenfor i dag og i tiden framover? Hvordan bruker jihadistene propaganda for å radikalisere og rekruttere fremmedkrigere? Og ikke minst: Hvordan påvirker dette samfunnets generelle holdninger til islam og den store majoriteten av muslimer som tar avstand fra alt dette?

Med oss har vi Thomas Hegghammer. Han er spesialist på studier av voldelig islamisme, og er ansatt som seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). I 2012 ble han i Morgenbladets forskerkåring utpekt som en av de 11 mest fremtredende norske forskere under 40 år. I 2017 var han redaktør og medforfatter av boken «Jihadi Culture».

Bjørn Olav Utvik stiller også som innleder. Han har tatt en doktorgrad om islamisme og forfatter av boken Islamisme (2011). Han er nå professor i Midtøsten-studier ved UiO og leder for Senter for islam og Midtøsten-studier. Han har særlig jobbet med studiet av religiøse politiske bevegelser, og vil på dette møtet trekke fram skillet mellom islamisme som et allment fenomen og jihadisme av typen IS og al-Qaida.


Billett: 0,-/50,- (Medlem/Ikke-medlem) kjøpes i døra.

Møtet streames på: http://www.samfundet.no/live/

Dagsorden og beslutningsprotokoll: https://www.samfundet.no/saksdokumenter

Dersom du ønsker å reservere bord, åpner mulighetene for dette torsdag 31.08.2017, kl.12:00. For reservasjon, send mail til "styret-bordreservasjon@samfundet.no". Det er maksimalt plass til 6 personer ved hvert bord, og et begrenset antall bord. Bordreservering stenger lørdag 02.09.2017, kl.14:00. Dette er et gratis tilbud for de som ønsker bordplass. Tilbudet er åpent for alle som ønsker det, men er ikke nødvendig for å få sitteplass under møte

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler