Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Storsalen
Arrangør Styret
Styret
Dato 14. mars 2020
Tid 19.00 - 21.00
Billett Billett inkludert i inngang
Aldersgrense 18 år

[Avlyst] Samfundsmøte: Uønsket kunnskap - Vil vi vite alt?

Ønsker vi egentlig å vite alt? Eller finnes det kunnskap som er for farlig eller politisk ukorrekt?

Grunnet Folkehelseinstituttet og Trondheim kommunes retningslinjer for offentlige arrangementer har vi sett oss nødt til å måtte avlyse Samfundsmøte: Uønsket kunnskap. Vi beklager ulempene dette kan medføre.

I forskningen er det et prinsipp om å søke etter “sannheten”. Men hva skjer dersom “sannheten” ikke er i tråd med det vi ønsker den skal være? Er det noe kunnskap vi unngår fordi den rett og slett anses som politisk ukorrekt?

De siste årene har det vært flere kontroverser som følge av nye funn fra forskningen. Vil vi egentlig vite hvordan vi kan se hvem som er homofile? Har vi lyst til å høre om genetiske kjønnsforskjeller i atferd og interesser? Skal vi forske på genredigering av mennesker så lenge det medfører etiske dilemmaer? Og er kunnskap fra atomkraft farlig fordi det kan brukes til utvikling av atomvåpen?

Kunnskap og forskning blir stort sett ansett som et gode for mennesker og samfunnet. Kunnskap kan både drive samfunnet fremover og gi oss bedre løsninger, men det kan også misbrukes for andre og kanskje skadelige formål. Frykten for dette kan medføre at det er visse ting vi ikke ønsker å vite, muligens fordi det ikke anses som moralsk korrekt. Men er det egentlig noe kunnskap som er skadelig i seg selv, eller kan all kunnskap misbrukes?

For å belyse uønsket kunnskap- om dette finnes og hva som isåfall kan være uønsket kunnskap, har vi med oss redaktør i forskning.no, Nina Kristiansen, direktør for De nasjonale forskningsetiske komitéene, Helene Ingierd, og professor i psykologi ved NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair.

Dette Samfundsmøtet arrangeres i samarbeid med ISFiT. ISFiT er verdens største internasjonale studentfestival, og skal i februar 2021 samle Trondheim og 500 studenter fra hele verden for 10 dager med dialog, workshops og kultur rundt temaet "Creating Knowledge".

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler