Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Storsalen
Arrangør Styret
Styret
Dato 6. mars 2021
Tid 18.00 - 20.00
Billett Påmelding
Aldersgrense 18 år

Samfundsmøte: Sikkerhetsrådet

Samfundsmøte om FNs sikkerhetsråd!

“Sikkerhetsrådet? Hvorfor skal vi gidde å snakke om det?” Du har helt sikkert hørt om FN sitt sikkerhetsråd i samfunnsfag på videregående eller til og med på ungdomsskolen. Og nå har det faktisk aldri vært mer aktuelt for oss i Norge å forholde oss til hva Sikkerhetsrådet er og hva det gjør. Derfor har vi fått med oss gode forklarende stemmer for å gi oss et innblikk i hva vi kan forvente de neste årene.

Etter en langvarig valgkamp sikret Norge seg en midlertidig plass i Sikkerhetsrådet i 2020, en oppgave som varer fra 2021 til 2022. Det er stor prestisje knyttet til det å vinne en rullerende plass og Norge satt sist i perioden 2001-2002. Mye har skjedd med verden siden den gang.

Enkelte kritikere hevder man brukte for mye penger på å sette seg i en posisjon der man risikerer å skvises mellom stormaktene, mens andre ser på dette som en gylden mulighet til å sette norske interesser og kjernesaker på agendaen på en av de aller viktigste politiske arenaene. For hva skal Norge bruke sin nye innflytelse til? Erna Solberg talte i forrige uke til medlemmene av Sikkerhetsrådet og understreket hvor viktig et stabilt klima er for fred i verden. Dermed kan vi se konturene av hva Norge ønsker å bruke sin periode til, nemlig å snakke om klimaet.

Hvilke konsekvenser får deltakelsen for Norge? Mange peker på at vi risikerer å eskalere konflikter med stormaktene. Rådet er forholdsvis splittet og Norge kan dermed ende opp med å ta upopulære beslutninger både hos allierete, men også hos Kina og Russland. To land med et noe anstrengt forhold til oss fra før.

Med oss for å belyse dette temaet har vi journalist Tove Gravdal. Andre bidragsytere blir annonsert fortløpende.

Medlemsbilletter kan omgjøres til ikke-medlemsbilletter mot et mellomlegg i hoveddøren under åpningstid på konsertdagen.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler