Information
Restaurant
Events
Volunteer

Norsk
Member
Internal
Area Klubben
Organizer
Date 22. February 2017
Time 18:00 - 19:30
Ticket Free entrance
Age limit 18 years

Onsdagsdebatten: Borgerlønn

Velkommen til onsdagsdebatten på Klubben!

Gratis penger, negativ inntektsskatt, helikopterpenger, borgerlønn. Kjært barn har mange navn. Den grunnleggende tanken ved borgerlønn er at alle borgere skal ha rett til en “inntekt som gis ubetinget til alle på individuell basis, uten behovsprøving eller krav om arbeid”. Varianter av denne idéen er ikke noe nytt, men har stadig blitt fremmet av både høyre- og venstreorienterte politikere og økonomer de siste par hundre årene. Den raskt økende automatiseringen av arbeidslivet har gitt idéen om borgerlønn ny relevans. Hva skal vi gjøre når stadig flere arbeidsplasser forsvinner?

I Frankrike har sosialistpartiets presidentkandidat borgerlønn som en av sine fanesaker, i Sveits ble det i sommer gjennomført en folkeavstemning om borgerlønn (men et stort flertall sa nei), og finske myndigheter startet et prøveprosjekt med borgerlønn fra nyttår. Er tiden moden for å innføre noe lignende i Norge? Borgerlønn har potensiale til å fjerne fattigdom, gi folk mer fritid og gi større individuell trygghet i et utrygt arbeidsmarked. Men vil man ikke også fjerne insentivene folk har til å jobbe? Og hvordan skal det finansieres, har velferdsstaten egentlig råd til dette?

Vi har med oss Øyvind Steenesen fra Basic Income Earth Network, Norge (BIEN, Norge), en partipolitisk uavhengig organisasjon som jobber for å spre idéen om borgerlønn, professor Fredrik Carlsen fra institutt for samfunnsøkonomi og Karianne Kroglund, politisk rådgiver for Høyres studenter.

Onsdagsdebatten er en kveld der du kan stikke innom Samfundet for å koble av med litt god, gammeldags meningsutveksling. Vi inviterer til diskusjon, politikk og debatt over en lav sko, med Samfundet og samfunnet som bakteppe.

Vel møtt!

Events at the Student Society can be adapted for visitors with movement and hearing impairment. See here for more information.

Sponsors
Festivals